Xaraya ™

Tartalomkezelő megoldás és webfejlesztési keretrendszer

Archive tartalom!

A weboldal inaktív, archivált üzemmódban működik, csökkentett funkciókkal.

Dokumentáció

Postnuke frissítése Xaraya CMS-re

Szerző: Veres Ferenc Időpont: 2005. Április 16.

 A Postnuke oldalak Xarayára frissítését néhány teljesen különálló lépésben kell elvégezni. Ez a rövid bemutató csak a tartalom átvitelével foglalkozik. Ezen kívül szükség lesz még a theme elkészítésére a Xaraya rendszerének megfelelően, ami legegyszerűbben a Xaraya_Classic, alapértelmezett grafika lemásolásával és átszerkesztésével végezhető el.

A Postnuke 0.71-es változata támogatott, de sokkal újabbakról is sikeresen áthozhatóak az adatok mindenféle módosítás nélkül, ugyanis az adatbázis alig változott az elmúlt években. Átmenthetőek a felhasználók, a hírek, cikkek, gyakori kérdések, letöltések, hivatkozások, szavazások, hozzászólások, értékelések, a számlálók és a phpBB_14 adatai. A szöveges tartalmú modulok nagy része természetesen egységesen a Cikkek modulba kerül áttöltésre.

Üres Xaraya telepítése 

A Postnuke oldal tartalmának átvitele előtt a szokásos módon el kell végezni a Xaraya telepítését. Ennek részletes leírását a Kézikönyv kezdőknek című cikk tartalmazza. Mivel a frissítendő Postnuke tábláinak a Xaraya adatbázisban kell lennie, érdemes először a Postnuke adatokat egy új adatbázisba átmásolni, majd a Xaraya telepítésekor ezt megadni és az „Adatbázis létrehozása” opciót kikapcsolva hagyni. Így a Postnuke táblái mellé bekerülnek a Xaraya táblái. Természetesen fontos, hogy ne ugyanazt a tábla előtagot használjuk, bár a régi Postnuke oldalak biztosan nem „xar_” előtaggal dolgoznak, ami az alapértelmezett a Xarayában. Természetesen a meglévő Postnuke adatbázisba is telepíthetjük a Xarayát (az adatbázis lemásolása nélkül), de ebben az esetben mindenképpen csináljunk egy biztonsági mentést az eredeti adatbázisról.

Fontos, hogy a Xaraya telepítése után kapcsoljuk be azokat a modulokat, amelyekbe az importálás történik. Szerencsére ezek olyan alap modulok, hogy a legtöbb telepítés azonnal bekapcsolja: Kategóriák, Hozzászólások, Cikkek, Számlálók, Értékelések (opcionális, az adatok eldobásra kerülnek ha kikapcsolt), Szavazások (opcionális). A Modulok adminisztrálása modulban ellenőrizzük ezeket.

Importálás indítása

Ha készen van a Xaraya telepítés, a Xaraya csomag „tools/import/postnuke” könyvtárából másoljuk át a fájlokat a telepített portál gyökérkönyvtárába. Lépjünk be a Xaraya oldalra adminisztrátorként, ha ez még nem történt meg (a telepítés után automatikus), majd hívjuk le az „import_pn.php” fájlt, például: „http://localhost/import_pn.php”.

Postnuke Importálás

Az importálás beállításai 

Az egyszerű űrlapon meg kell adni a Postnuke táblák előtagját (alapértelmezetten „_nuke”), a Postnuke által használt képek helyét (ezt jelenleg nem használja az importálás, a hírkategóriák képeit később manuálisan kell átmásolnunk a Postnuke alól a Xaraya „modules/categories/xarimages” könyvtárba, majd beállítani az egyes kategóriákhoz a Kategóriák modulban.

A „Reset corresponding Xaraya data” opcióval beállíthatjuk, hogy a Xaraya adatbázis adatait indításkor gyakorlatilag nullázza az importálás. Vigyázat, ezzel törlődnek ez esetleges (nem rendszer) felhasználók, hozzászólások stb. Ugyanez vonatkozik a kategóriákra is, amelyet a „Reset existing Xaraya categories” opcióval inicializálhatunk az importálás előtt. Mivel ezt az adatimportáló programot szinte üres Xaraya adatbázison futtatjuk, ezeket a mezőket nyugodtan bekapcsolva hagyhatjuk, ezzel biztosítva, hogy a telepítés után az adatok ne keveredjenek össze a Xaraya alapértelmezett „demo” adataival és kategóriáival!

PhpBB fórum tartalmát is áttölthetjük, logikusan a XarBB fórumba. A cikkekbe való betöltés haszna számomra nem világos.

Karakterkódolás kezelése 

A képen látható alsó 3 mező a jelenlegi verzióban még nem érhető el, de szükséges amennyiben az új Xaraya oldal és a régi Postnuke oldal karakterkódolása nem egyezik meg. A Xaraya jelenleg alapértelmezetten UTF-8 kódolást használ és a magyar nyelvi csomag is így tölthető le. A Postnuke magyar változata ISO-8859-2-es volt alapértelmezetten. A karakterkonverzióval kiegészített import programot szívesen elküldöm bárkinek, amíg a hivatalos kiadásba nem kerül bele.

Ha megvan a 3 mező, jelöljük be a konverziót majd adjuk meg a Postnuke és a Xaraya oldal karakterkódolását, ami jellemzően tehát ISO-8859-2 ill. UTF-8.

Befejezés 

A beállítások megadása után már csak az „Import data”, majd sokszor a „Next step” gombokat kell nyomogatnunk, a művelet befejeztével pedig megcsodálni a felfrissült portálrendszerünket. Sikeres importálás után törölhetjük az „import_pn” kezdetű PHP fájlokat.

További modulok tartalmára is elérhetőek importáló programok (ugyanitt a „tools/import” könyvtárban), de ezek is sajnos nagyon változat függőek. Többek között importálható a ContentExpress és az XFórum tartalma is.

 

 

Powered by Xaraya