Xaraya ™

Tartalomkezelő megoldás és webfejlesztési keretrendszer

Archive tartalom!

A weboldal inaktív, archivált üzemmódban működik, csökkentett funkciókkal.

Dokumentáció

Kézikönyv kezdőknek 3: Telepítés előtt

Szerző: jojodee Időpont: 2004. Június 18.

Ez a cikk tartalmazza a Xaraya telepítése előtt elvégzendő feladatok rövid összefoglalását.

Fájlok és könyvtárak előkészítése

 1. Ellenőrizzük, hogy a config.system.php fájl létezik e a var alkönyvtárban. Ha nem, létre kell hoznunk azt:
  • Másoljuk le a config.system.php.dist fájlt és nevezzük config.system.php-nek.
  • Győződjünk meg róla, hogy a config.system.php fájl írható a webkiszolgáló által. Például Linux (*nix) rendszereken ezt beállíthatjuk a chmod 666 paranccsal.
 2. Győződjünk meg arról, hogy a var/cache könyvtár és az összes alkönyvtára (templates, adodb és rss) írható a webkiszolgáló által. Linux (*nix) rendszereken ezt a  chmod 777 paranccsal állíthatjuk be.
 3. Vizsgáljuk meg a /var/locales könyvtárat. Ha a használni kívánt nyelv csomagja itt nem található meg, töltsük le a megfelelő nyelvi csomagot, tömörítsük ki a fájlokat és másoljuk a Xaraya /var/locales könyvtárába.

Adatbázis információk előkészítése

 1. Adatbázis-kiszolgáló neve: Ez annak a kiszolgálónak a neve, ahol az adatbázisunkat tárolni fogjuk. A legtöbb eseten a localhost használatos. Megadhatunk teljes internetcímet mint például adatbázis.kiszolgáló.hu vagy akár az adatbázis-kiszolgáló IP címét is.
 2. Adatbázis Felhasználónév: Az adatbázishoz való csatlakozáshoz használt felhasználó neve. Ez biztonsági okokból ne a „root” felhasználó legyen, de képesnek kell lennie adatbázis táblákat és indexeket létrehozni.
 3. Adatbázis Jelszó: Az adatbázishoz való csatlakozáshoz használt felhasználó jelszava.
 4. Adatbázis Típusa: A használni kívánt adatbázis típusa, amely jelenleg  mysql és postgres lehet. Ez egy lenyíló mezőből lesz választható a telepítés folyamán.
 5. Adatbázis Neve: A használni kívánt adatbázis neve. A telepítő az adatbázist létrehozza, ha még nem létezik de a megadott felhasználónak van elegendő jogosultsága a létrehozáshoz. Ingyenes és hasonló tárolási helyeken az adatbázisunk már előre létezhet. Ebben az esetben ennek a nevét kell megadnunk a telepítőben.
 6. Adatbázis Tábla Előtag: Ez egy egyedi előtag amelyet a Xaraya az összes adatbázistábla neve elé illeszt. Ez lehetőséget biztosít több Xaraya weblap futtatására akár egy adatbázison is, amennyiben erre lenne szükség. Az előtag alapértelmezett értéke: xar.

Ezen információk nagy része betűméret érzékeny, fordítsunk különös figyelmet a feljegyzésükre.

Előző: Letölthető csomagok
Következő: Telepítés

Powered by Xaraya