Xaraya ™

Tartalomkezelő megoldás és webfejlesztési keretrendszer

Archive tartalom!

A weboldal inaktív, archivált üzemmódban működik, csökkentett funkciókkal.

Hírek

A Xaraya új változatainak bejelentései

Megjelent a Xaraya 2.0.0 első béta kiadása

Időpont: 2009. Július 20. (1207 olvasás)

A Xaraya 2.0.0 („Jamaica”) első béta változata letölthető a Sourceforge oldalról: http://sourceforge.net/projects/xaraya/

Az új kiadás egy jelentős előrelépés a Xaraya fejlesztésében, mert az alaprendszer lényeges részeinek újratervezését és újraírását tartalmazza, természetesen számos hibajavítással és fejlesztéssel.

A telepítés folyamata a korábbi változatokhoz nagyon hasonló. A hibajelentéseket az "App - Core Jamaica" bejegyzés alatt várjuk a BugZillában: http://bugs.xaraya.com/.

Fáradhatatlan munkájukért kiemelt köszönetet érdemelnek: Marcel van der Boom, Marc Lutolf, Johnny Robeson, Rolf Meijer és Marty Vance.

Kiadási megjegyzések

A Xaraya 2.0.0 (kódnevén „Jamaica”) Béta 1 a Xaraya egy új generációjának első kiadása. Az új alaprendszert a Xaraya korábbi változatainak fejlesztési tapasztalatai alapján készítettük el, azok előnyös részeinek megtartásával, az alap kód jelentős újraírásával, a alaprendszer méretének 20%-os csökkentésével és a teljesítmény növelésével. A Jamaica továbbfejlesztett megoldásai még több egységesítést és új lehetőségeket adnak a Xaraya eddigi képességeihez és számos korábbi hibát kiküszöbölnek.

Legfőbb újdonságok

  • Sokoldalúbbá vált a sablonfájlok rendszere az új BlockLayout motor segítségével.
  • A Dinamikus Adatok használata egyszerűbb és mégis több lehetőséget biztosít, áttekinthetőbb felhasználói felülettel és beviteli hibák jobb kezelésével.

Fejlesztések

  1. Az alaprendszer függvényeit alaprendszeri objektumok és azok metódusai váltják le.
  2. A BlockLayout sablonrendszer teljes újraíráson esett át, immár a PHP XSL motorjára építve. Ez jobb teljesítményt és érvényes XML sablonfájlokat eredményez.
  3. A kivételkezelést kiváltottuk a PHP5 beépített kivételkezelésével, Xaraya specifikus bővítményekkel kiegészítve.
  4. Az alapértelmezett megjelenést egy új, Rolf Meijer által készített téma biztosítja, de a hagyományos Xaraya Classic továbbra is elérhető. A telepítő is új megjelenést kapott.
  5. A Dinamikus Adatok modul immár a Xaraya adatabsztrakciós rétegévé vált. A Szerepkörök modul most már teljes mértékben a Dinamikus Adatokra épül.
  6. A Dinamikus Adatobjektumok és -mezők sablonjai is felülbírálhatók, a sablonfájl kulcsszavak is egységesebbé és rugalmasabbá váltak.
  7. A Blokkok modul kezeli az objektum alapú blokkokat, csökkentve ezzel az új blokkok fejlesztéséhez szükséges kód méretét.
  8. Az alaprendszer támogatja az elem változókat, amelyek tulajdonképpen indexelhető modulváltozók. A modulváltozókhoz (modulevars) hasonlóan az elem változók is flexibilis struktúrák, amelyek egyedi igények kielégítésére használhatóak.
  9. Az alaprendszer adatbázis tábláit átterveztük, normalizáltuk, egységes elnevezéseket vezettünk be és indexeket definiáltunk. A mezőtípusokat ahol lehet egy minimális szabványos készletre szűkítettük.
  10. Kísérleti (nem biztos, hogy a későbbi kiadásokban is szerepelni fog): A Dinamikus Adatok modulban egy adatbázis struktúra szerkesztő is megtalálható.
  11. Kísérleti (nem biztos, hogy a későbbi kiadásokban is szerepelni fog): Gyorstárazás a memóriába, a PHP5 „stream” funkciójának segítésével.

Új fájlstruktúra

Az új kiadás könyvtárelrendezése eltér a korábbi változatoktól. Az 1.x-ben megszokott „includes” könyvtárat felváltja a „lib”, amely immár a „html” könyvtáron kívül (a webről közvetlenül nem elérhető helyen) helyezkedik el.

A „lib” könyvtár alatt az alaprendszer fájljai a „xaraya” alkönyvtárban kaptak helyet. Szinén a „lib” alatt található a „creole”, amely egy adatbázis kezelési réteg (korábbi Xaraya verziók a xaradodb-t használták) és a „blocklayout” könyvtár, amely a BlockLayout sablonrendszert tartalmazza.

Az alaprendszer fájlai új elnevezési sémát követnek, a xarCore.php mostantól core.php, a xarServer.php server.php és így tovább.

A különböző Xaraya változókat kezelő fájlok is új helyre kerültek. A variables.php (korábban xarVar.php) a „lib/xaraya” könyvtárban a változók ősosztályát definiálja. A belőle származtatott specifikus osztályok (modul változók kezelése, beállítási változók kezelése stb) az új „variables” könyvtárban találhatóak.

Az átrendezés nem érintette a közismert „modules”, „themes” és „var” könyvtárakat a „html” könyvtár alatt, feladatkörük is a korábbival megegyező. A bennük található fájlok és alkönyvtárak változatlanok, a következő kivételektől eltekintve:

  • Az modulokban használt osztályokat definiáló fájlok az új „class” alkönyvtárba kerülnek.
  • A modul sablonfájlok kiterjesztése mostantól .xt, ami megegyezik a témákban való felülbíráláskor használttal (korábban a modulokban ezek a fájlok az .xd kiterjesztést használták).

És végül, a „html” könyvtárban megtalálható a Jamaica új alapértelmezett favikonja.

Powered by Xaraya