Xaraya ™

Tartalomkezelő megoldás és webfejlesztési keretrendszer

Archive tartalom!

A weboldal inaktív, archivált üzemmódban működik, csökkentett funkciókkal.

Dokumentáció

Modulfejlesztés: Kezdeti tennivalók

Időpont: 2009. Március 29.

Saját modulok fejlesztésének megkezdése előtt el kell döntenünk néhány fontos kérdést.

A modul nevének kiválasztása

Nagyon fontos a jó modul név választás, mert ezen a néven fognak a közösség tagjai a modulra hivatkozni. A modul nevének rá kell mutatnia a modul funkciójára, de mégis megkülönböztethetőnek kell lenni a többi hasonló funkciót betöltő modultól. A modul neveknél javasolt a csupa kisbetűs, angol elnevezés használata. (A felhasználói felületen ettől függetlenül megjelenhet a modul neve nagy kezdőbetűvel, illetve a fordítások segítségével más nyelveken is.)

Válasszuk ki a modul típusát

A Xarayában két nagy csoportba sorolhatóak a modulok. Tartalmi modulok, amelyek saját maguk biztosítanak valamilyen tartalmi elemet és azok kezelését, és a segédmodulok, amelyek további kiegészítő információkat vagy lehetőségeket biztosítanak a tartalmi modulokhoz.

Tartalmi modul lehet például egy híreket vagy egy letölthető fájlokat kezelő modul. Segédmodu lehetl például a tartalmi elemek értékelését vagy a tartalom kulcsszavakhoz rendelését biztosító modul. A segédmodulok vagy a tartalmi modulhoz hasonlóan működhetnek, vagy azokhoz hurkokkal kapcsolódva reagálnak bizonyos eseményekre, mint például egy új tartalmi elem felvételére vagy megjelenítésére. A hurkokon keresztül azokat az elemeket kezeljük, amelyek magunk nem önállóan használhatóak, hanem csak az adott tartalmi elemhez kapcsolódva.

Regisztráljuk a modulunkat

A modul regisztrálása nem kötelező, de hasznos lehet. Ezzel biztosíthatjuk, hogy egy másik hivatalos Xaraya modul biztosan nem fogja ugyanazt a nevet használni (ami azt is lehetetlenné tenné, hogy valaki ezt a két modult egymás mellé telepíthesse).

A modul regisztrálását a Xaraya bővítményeket kezelő oldalán végezhetjük el.

Szerezzük be e Xaraya API referenciát

Ez nem egy konkrét dokumentum, hanem online elérhető dokumentumok gyűjteménye.

 

További információk

Modulfejlesztés: Saját modul létrehozása

Powered by Xaraya