Xaraya ™

Tartalomkezelő megoldás és webfejlesztési keretrendszer

Archive tartalom!

A weboldal inaktív, archivált üzemmódban működik, csökkentett funkciókkal.

Dokumentáció

Xaraya 1.1 frissítési útmutató

Szerző: jojode Időpont: 2006. Május 13.

A Xaraya 1.1 az 1.x sorozat egy izgalmas új kiadása, új lehetőségekkel és fejlesztésekkel. Így természetesen változásokkal az alaprendszerben amely javításokat igényel az egyedi grafikai témákban és sablonfájlokban a frissítendő weboldalakon. Az átállás nem jelent különösebb nehézséget, de érdemes az alábbi leírást figyelmesen átolvasni a zökkenőmentes elvégézéhez.

Először is, olvassuk el az általános frissítési útmutatót, mivel ez a leírás csak az 1.1 specifikus tudnivalókra összpontosít. A következő tudnivalókból, a Xaraya telepítésektől függően különböző részletekre kellhet figyelnünk.

 1. Az Adminpanel modul megszűnt.
 2. Az azonosítás a Szerepkörök modulból az Authsystem azonosítási modulba került át.
 3. A regisztráció a Szerepkörök modulból az új, Regisztráció modulba került át.
 4. Az országlista Dinamikus Adatmező működése megváltozott.

1. Az Adminpanel modul az 1.1-es kiadástól megszűnt

a. Részletek:

 1. Az Admin menü és a Beküldött anyagok blokkok átkerültek az Alap modulba.
 2. A „modul áttekintések” kapcsoló (adminpanel modul „overview” modulváltozója) elavult és mostantól nincs hatása.
 3. Az Admin műszerfal átkerült a grafikai témák modulba és az „admin.xt” fájl automatikusan működésbe lép ha létezik, mindenféle további engedélyezés nélkül.
A frissítés lefuttatása javítja az adatbázist és az érintett blokkok példányait.

b. Az egyedi grafikai témákban és sablonfájlokban szükséges javítások:

i. Adminpanel blokkok - Admin menü és Beküldött anyagok

 • Ha a sablonfájljainban bármilyen hivatkozás van a module="adminpanels" értékkel, ezeket module="base"-re kell átírnunk. Ellenőrizzük a blokk példányainkat, mint például a Kompakt Menüt vagy más Adminpanel menü blokkokat. Javítsuk a modul attribútum értékét adminpanelről base-re.
 • Az Adminpanelhez tartozó sablonfájljainkat helyezzük át az Alap modul könyvtárába. Például egy Admin menü vagy Beküldött anyagok sablont a „themes/<grafikai témánk>/adminpanels/blocks” könyvtárból a „themes/<grafikai témánk>/base/blocks” könyvtárba.
 • Amennyiben az Adminpanelre utaló jogosultsági maszkokat használunk a sablonfájlokban, mint az itt látható példa, ezeket cseréljük le a megfelelő funkcióra vonatkozó jogosultság ellenőrzési hívásra.
<xar:sec mask="AdminPanel" catch="false"> .... tartalom </xar:sec>

ii. Modul áttekintések

 • A modul áttekintések alapértelmezett megjelenítésére vonatkozó modulváltozó megszűnt. Mostantól egy Súgó hivatkozás látható az Admin menü első elemeként, amely megjeleníti az aktuális modul áttekintési oldalát. A későbbiekben ez a hivatkozás a Xaraya súgó rendszert fogja indítani, amelybe a modul áttekintések is átkerülnek majd.

iii. Admin műszerfal

 • Ha az „admin.xt” fájl létezik a grafikai témánk könyvtárában, a rendszer azt automatikusan használatba veszi, és ez a működés nem kapcsolható ki.
 • Az admin műszerfal ki és bekapcsolását a Grafikai témák modul Beállítások menüjében végezhetjük el. Az alapértelmezett sablonfájl a dashboard.xt, amely ugyanitt felülbírálható.

2. A felhasználó azonosítás (belépés/kilépés) kezelése új helyre került

a. Részletek:

 • A felhasználók azonosítása a Szerepkörök modulból átkerült az Authsystem azonosítási rendszer modulba. Ez egyszerűbbé teszi a beépülő azonosítási rendszerek megvalósítását, a Szerepkörök modultól függetlenül.

b. Az egyedi grafikai témákban és sablonfájlokban szükséges javítások:

 • A bejelentkezésre mutató hivatkozásokat frissíteni kell a sablonfájlokban. Az új hivatkozás helyesen: index.php?module=authsystem&func=showloginform

3. A felhasználók regisztrációjának kezelése új helyre került

a. Részletek:

 • A felhasználók regisztrációjának kezelése a Szerepkörök modulból átkerült a - nem alaprendszeri - Regisztráció modulba. Ez a modul megtalálható az Alap és Teljes letöltési csomagokban (a Rendszer csomagban nem). Ez azt jelenti, hogy a regisztrációs folyamat most már teljesen kivehető, vagy könnyebben kicserélhető a Xarayában.

b. Az egyedi grafikai témákban és sablonfájlokban szükséges javítások:

 • A bejelentkezési blokk sablonja most már nem tartalmaz a regisztrációra mutató hivatkozást. Ezt saját blokk sablonfájllal adhatjuk hozzá, vagy használhatjuk a Regisztráció modul „rlogin” blokkját.
 • A regisztrációra mutató új hivatkozás helyesen: index.php?module=registration

c. A weboldalun szükséges javítások:

 • A Regisztráció modul telepítése
 • A Regisztráció modul Beállítások menüjében a kívánt működés beállítása.

4. Az országlista Dinamikus Adatmező működése megváltozott

a. Részletek:

 • Az országlista adatmező új változata az ország azonosítóját használja értékként, az ország neve helyett.

b. Az egyedi grafikai témákban és sablonfájlokban szükséges javítások:

 • A saját „showinput-countrylist.xt” és „showoutput-countrylist.xt” sablonfájljaink vannak, azokat tartsuk meg és használjuk az 1.1-es oldal grafikai sablonjában.
 • Amennyiben nincsenek saját sablonfájlaink, készítsük el azokat a frissítés előtti Xaraya változat fájljaiból: modules/base/xartemplates/properties/showoutput-countrylist.xd és showinput-countrylist.xd. Nevezzük át a fájlokat .xt kiterjesztésűre és helyezzük el a saját grafikai témánk themes/<grafikai témánk>/base/properties könyvtárában az 1.1-re frissített oldalon.
 • Ezekkel a változtatásokkal biztosítható, hogy a korábban országnév szerint lementett érték adatok a továbbiakban is működőképesek legyenek.
Powered by Xaraya